Мегахим АД | | | |
 
 

Пропорции, контраст и цветови ефекти

Използвайте цветовете, за да създадете илюзия. Подчертайте добрите страни и скрийте недостатъците на стаята. Можете дори оптически да промените формата на стаята си, използвайки подходящия цвят.
 
Използвайте силен цвят за долната част на стените – от нивото на корнизите надолу, а горната част и тавана боядисайте в по-светъл. Това ще направи стаята да изглежда по-затворена.
Тъмен цвят за целия таван и за стените на отстояние половин метър от пода, съчетан със светъл цвят за долната част на стената и пода, променя пропорциите на стаята.
Под и таван, решени в един и същ цвят, съчетани със стени в по-светло, правят стаята да изглежда по-просторна.
Ако боядисате тавана и малка част от ръба на стените в тъмен цвят, оптически ще го „свалите” надолу и стаята ще изглежда по-ниска и схлупена.
За да създадете усещането за въздух и отворено пространство, боядисайте пода и стените в бяло, а тавана – в бледи, меки цветове.
Боядисайте едната стена в топъл, дълбок цвят, а другите три- в блед нюанс, решете пода в междинен на двата цвята тон, и ще създадете оптическа измама и усещането за по-издължена и по-стеснена стая.
 
Правило на палеца: две трети в единия цвят, другата една трета – в друг.web design: mnovakov 2013-2016